14 Ocak 2013 Pazartesi

Uyku Bozuklukları Nelere Sebep Oluyor?


Uyku bozukluklarında beslenme

Ruhsal ve fiziksel açıdan dinlenebilmenin en iyi yolu uyumaktan geçer.

Kalitesiz ve yetersiz uyku gün içerisinde bizlere halsizlik, konsantrasyon düşüklüğü gibi birçok probleme neden olabilir. Bir de yeteri kadar uyuduğunuz halde yeteri kadar kendinizi dinlenmemiş hissedebiliriz. Özel Ethica İncirli Hastanesinden Uzm. Dyt. Fatma Yiğitoğlu uyku bozukluklarında nasıl beslenme tedavisi uygulanması gerektiğini, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlattı.    

 
Dünyada birçok hastalığın nedenlerinin başında uykusuzluğun geldiği bildirildi. Son yıllarda uyku bozuklarının görülme oranı giderek artan önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir. Yapılan çalışmalar bu durumun nedenin çeşitli nedenler arasında özellikle obezite ile ilişkisi olduğu görülmüştür.

 Bel Çevrenizdeki Artışa Dikkat!

Uyku bozukluğunun nedenleri ve seyrinin ilerlemesinde obezite en önemli etkendir. Bu hastalığı olan kişilerin %70-90’ nı kilolu ve obezdir. Abdominal yani karın bölgesinde yağlanması olan kişilerde görülme oranı artıyor. Bel çevresinde 13-15 cm’lik artış hastalığın riskini 4 kat artırdığı görülmüştür. Türkiye’ deki son yapılan çalışmada erkeklerden çok kadınların %50’ den fazlasının karın bölgesinde yağlanmanın fazla olduğu görülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre abdominal yağlanması artmış obezite adayı olan kadınlarda uyku bozukluğunun sorununun artacağı düşünülmektedir.

Birbirini Tetikleyen Hastalıklar!

Uyku bozuklukları mı obeziteye neden oluyor? Obezite mi uyku bozuklarına neden oluyor? Cevabı ise obezite, bireyde uyku bozukluklarına yol açıyor. Uyku bozuklukları da hem obeziteye yol açıyor hem de obezitenin derecesini artıyor. Bu iki hastalık kısır bir döngü içerisindedir.

Uyku Bozuklukları Nasıl Obeziteye Neden Oluyor?

Uykusuzluk problemi devam eden insanlarda kortizol ve leptin hormonlarının etkilenmesi bireyin kendini sürekli aç hissetmesi gibi sorunlar görülebilir. Zaten yapılan araştırmalarda düzensiz uyuyan insanlarda düzenli uyuyanlara göre obezite riski %65 in üzerinde olduğu görülmüştür.

Uykusuzluğun Getirdiği Hastalıklar

Uykusuzluk, obezitenin yanı sıra diğer kronik hastalıklara da neden olmaktadır. Kan şekeri ve insülin seviyelerini etkileyerek şeker hastalığına da sebep olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini artırır. Bağışıklık sisteminizin zayıflamasına ve enfeksiyonlara yakalanma riskiniz artar. Depresyona da neden olan uykusuzluk, bireyin yaşam kalitesini düşürerek gün içerisinde yorgun, agresif, gergin bir gün geçirmenize neden olur.

Uyku bozukluğu olan bireylerde obeziteye neden olan yanlış alışkanlardan vazgeçilip doğru davranışların kazanılması temel olan yaşam tarzı değişikleri yapılmalıdır. Kaybedilen ağırlığı koruma, tedavinin en önemli basamaklarından biridir. Ayrıca uyku kalitesini artıran düzenli spor, kaybedilen ağırlığı korumada tıbbi beslenme tedavi planın içerisinde yer almalıdır.

Akşam Yemek Sonrası ve Düzenli Uyku için Sağlıklı Alternatifler

1.Akşam yemekten sonra tatlı tüketmek yerine yarım yağlı bir fincan süte tarçın ekleyin.
Hem tatlı hem de kahve keyfi sevenlerdenseniz süte kahve ekleyin.
2. Akşam yemeğinden sonra çay keyfinin yanında cips, bisküvi, kuruyemişler yerine şekersiz açık çay veya bitki çaylarının yanında 2 adet kepekli grisini veya yarım paket meyveli diyet bisküvisi tüketilebilirsiniz.
3. Akşam yemekten sonra spor yapanlar için, spor sırasında mutlaka 3-4 adet kuru meyve tüketin hem kan şekerinizi dengeleyecektir hem de spor sonrası yağ yakımından dolayı artan iştahınızı kontrol altına alacaktır.
4. Spor sonrası ve yatmaya 1-2 saat kala tehlikeli zamanlara dikkat edin ve doğru besinleri tüketin.  Spor sonrası 1 şişe soda (ter ile kaybedilen elektrolit seviyesini dengeler), 1 kase yarım yağlı yoğurt (kaslarınızı rahatlatır) veya süt (tokluk oluşturur) yanında ise 1 orta boy muz (uyku hormonunu salgılatır ve kaslarınızı gevşetir) tüketin.
5. Açlık çok hissedilirse orta boy yağsız salata yapılıp içerisine 2 dilim light peynir, 1 orta boy kivi doğrayıp yanında 1 adet kepekli etimek tüketilebilirsiniz.
6. Bedensel yorgunluğa iyi gelen fındık, ceviz, badem yatmadan bir saat önce dinlendirici etkisi olan papatya çayı ile 4-5 adet tüketilerek hem tokluk hissi verir hem gece hücre yenilenmesi fazla olan cilde parlaklık verir hem de karın yağlarınızı yakıcı etkisini unutmayın.
7. Akşam yemeğinde çok fazla yememek için yemekten 2-3 saat önce tost ekmeği ile yapılmış yağsız tost ve ayran tüketin. Tostun, akşam yemeği için kurtarıcı etkisini göreceksiniz. Kaynak:  MİLLİYET
Share it Please

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright @ 2013 Sosyal. Designed by Templateism | Love for The Globe Press