Organik tarımda kullanılan gübreler
- TORF: bataklık altında kalmış eski otların bitkilerin çürümesiyle oluşmuş bir toprak türüdür. içeriğindeki lifleri sayesince suyu tutma özelliğine sahiptir. bu açıdan, temel olarak çimlendirme işlemlerinde kullanılmaktadır.
- FUNDA TOPRAĞI: vadi, dere gibi yerlerden yağmurların etkisiyle biriktirilmiş topraklardır. nemi tutma özelliğine sahip geçirgen topraklardır. besin değeri düşüktür. çimlendirme için uygun ortam sağlar.
- YEŞİL GÜBRELER:( baklagiller,buğdaygiller) :tarlaya, bahçeye baklagiller ekilirse havadaki azotu baklagil bünyesine alacaktır.buradan toprağı azotça zenginleştirir. ıslak tarımda verimi arttırır. azot yaprakların yeşilliğini arttıracaktır. aynı zamanda yapraklarda çoğalma canlanma meydana gelecektir. topraktan K, Mg, Ca yıkanmasını azaltacaktır. yonca, börülce,soya, fiğ, bezelye, çavdar,bakla,yulaf ekilebilir. boylanan bitkiler toprağa karıştırılırlar. etkisi 1 kaç yıl devam edecektir. yeşil gübre bitkisinin toprağa karıştırılma zamanı; bitkilerin çiçeklenme döneminde olmalıdır.
- KOMPOST GÜBRE (EV YAPIMI GÜBRE): besin değeri çok yüksektir. ayrıntılı kompost gübresinin yapılışını bu bloğumuzun bu linkinden öğrenebilirsiniz. http://organicperson.blogspot.com/2013/01/organik-gubre-yapimi-organik-hayatn-ilk.html
- HUMİK ASİTLER: toprak ıslahında kullanılırlar. gübre olarak kullanılırlar. katı ve sıvı şeklinde olanları vardır.
- ARITMA ÇAMURLARI: kanalizasyon artıklarının belli bir filtreleme ve aşamalardan geçirildikten sonra, kalan posası iyi bir gübre olacaktır. içerisinde zararlı bakteri vs.. olabileceğinden aşırıya kaçamak veya plansızca kullanmak tehlikleli olabilir.
- SOLUCAN GÜBRESİ , AT GÜBRESİ, KOYUN GÜBRESİ, KEÇİ GÜBRESİ, GÜVERCİN GÜBRESİ, YARASA GÜBRESİ de iyi bir organik gübredir.
0 yorum:
Yorum Gönder